Бюджетите на държавното обществено осигуряване и Здравната каса, както и пакетът от промени в данъчните закони ще бъдат разгледани на второ четене в пленарната зала. Това предвижда проектът на законодателната програма на депутатите за тази седмица. Очаква се всички тези закони да бъдат гласувани преди четвъртък, за когато е предвидено разглеждането на Бюджет 2012 г.

Ден след масовите протести в края на ноември срещу вдигането на пенсионната възраст с една година, бюджетната комисия в парламента прие на второ четене по-плавен вариант. Той предвижда възрастта за пенсиониране да се вдига с по четири месеца от догодина, като това важи за всички категории труд и следва аналогично увеличението на стажа. Промяната бе гласувана със закона за държавното обществено осигуряване.

Заедно с увеличаването на стажа за служителите в системата на отбраната и на полицията, промените ще засегнат 10 500 души. Управителят на НОИ Бисер Петков заяви, че стойностният ефект на промените сметнати като по-малко разходи за пенсии и повече приходи от оставането на тези лица на работа се оценява на около 30 млн. лв. за следващата година.

От 1 юни минималните пенсии ще бъдат увеличени с девет лева (от 136 на 145 лева), предвиждат още промените, които се очаква да бъдат приети окончателно днес. Депутатът от Коалиция за България Мая Манолова възрази остро при гласуването им в бюджетната комисия и определи увеличението като „смешно”.

И отговорът на председателя на комисията Менда Стоянова: „Наистина би трябвало да се увеличат по-чувствително, ако имахме тази възможност”.

Парламентът ще започне работа с разглеждане на пакета данъчни закони. Една от най-съществените промени е повишаването на акциза върху природния газ, с изключение на синьото гориво за битови нужди, което ще остане с нулева ставка. Очаква се новите по-високи ставки върху останалите видове природен газ да влязат в сила от 1 юни догодина, като те ще донесат приход от 10 млн. лева на хазната.