Ние обичаме роботите - неуморни, продуктивни творения на човешкия гений. Но ние също така мразим роботите - зловещи механични заместители на работниците, които правят хората излишни.

В последния епизод на сложните отношения между човека и машината действието се развива във фабриката на света - Китай.

Тайванската компания Foxconn има водеща роля в тези събития. Тя произвежда части за най-модерните постижения на съвременните технологии като IPAD на Apple, както и устройства за Nokia и Sony. За нея работят над 1 милион души в Китай, пише FT.

През миналата година Foxconn се озова в епицентъра на огромен скандал, след серия от самоубийства на нископлатени млади работници във фабриката й в Шенжен. В отговор, на първи август тази година средното заплащане в компанията се повиши с 30%, до 176 долара на месец.

Но заедно с това основателят Тери Гоу обяви и планове, половината производство в китайските фабрики да се роботизира до 2013 г. Цената на труда в Китай в момента изглежда е по-висока от цената на капитала, което прави по-изгодна инвестицията в технологии.

Foxconn просто правят това, което другите производители в по-малко трудоемки области вече са постигнали.

Клиентите, такива като Apple, държат на качеството.
В комбинация с натиска за повишаване на разходите за труд, преминаването към по-сложно и по-автоматизирано производство е неизбежно. В случая на Foxconn промяната не е задължително да доведе до съкращения, тъй като компанията и производственият капацитет на Китай постоянно се разширяват. Но с течение на времето, по-голямата автоматизация неизбежно ще даде предимство на служителите с повече умения.

В развитите икономики, когато задачите са по-сложни и изискват иновации или решаване на проблеми, хората остават незаменими. Но в останалите случаи машините са по-добри и по-евтини. Това създава парадокс, вместо да опростява задълженията на служителите, автоматизацията изисква все по-добре образовани специалисти.

В страни като Китай, този преход се осъществява много бързо. Тук възниква необходимостта от висококвалифицирани мениджъри, които не просто да надзирават, а да работят с висококвалифицирания персонал.

Няма съмнение, от Foxconn ще бъдат в състояние да автоматизират трудоемките процеси. Те вече го правят. Големият въпрос е дали ще намерят и развият мениджърите, които да управляват високо квалифицираната работна сила, маршируваща с техните армии от роботи.