До края на 2012 година няма да се увеличават осигурителните вноски. За това се е ангажирал премиерът Бойко Борисов на среща с представители на работодателски организации, въпреки че в края на миналата седмица той обеща на синдикатите да се мисли за увеличаване на осигурителната тежест от догодина.

На срещата са били обсъдени възможностите за плавно вдигане на стажа и възрастта за пенсиониране, както и инкриминирането на укриването на осигурителни плащания. Работодателите са подкрепили плавното увеличавана на възрастта и стажа за пенсия.

По време на срещата са били обсъдени и мерките за борба със сивия сектор като да се криминализират действията на работодатели, които не плащат осигуровки върху реалните заплати на работниците и така нареченото аналогово определяне на заплатите по браншове. Друга обсъждана мярка е въвеждане на изискване към работодателите да плащат по банков път всички плащания над 5000 лв. В момента работодатели и синдикати са на среща със социалния министър Тотю Младенов.