Райфайзенбанк България повиши прогнозата си за икономическия растеж на страната с 0.5%, е видно от месечния анализ на институцията. В него прогнозата за Брутния вътрешен продукт се променя от очакван 1% ръст на очаквано 1.5% покачване в края на тази този година.

С тази си прогноза банката, управлявана в България от финансиста Момчил Андреев, прави завой от досегашните си по-песимистични прогнози за развитието на местната икономика. Анализът се появява и часове след като Международният валутен фонд ревизира перспективите за глобалния икономически ръст, като алармира, че при изгубване от контрол, ситуацията в еврозоната може да доведе до нова световна финансова криза.

Главният икономист на банката Калоян Ганев коментира, че "Макар и промяната да е само с 0.5 процентни пункта, тя отразява по-благоприятното развитие на показателите в сравнение с предвижданията ни от пролетта. Очакваме и през втората половина на годината тази динамика да продължи, макар и с по-ниски темпове, като за цялата година предвиждаме растеж на потреблението с около 3.5%, а на инвестициите – с 5.8%”.

В Райфайзенбанк България прогнозират, че поне до средата на 2013 година развитието в еврозоната ще е слабо, което ще се отрази на износа. В случай, че мерките, които Европейската централна банка предприеме, успеят да окажат стабилизиращ ефект, може да има и още по-благоприятно развитие за България, според анализа.

Отбелязва се също така, че през август инфлацията се нормализира след сравнително рязкото повишаване на ценовото равнище през юли, а безработицата спада минимално единствено под влияние на сезонните ефекти, без да се вижда реално отражение на икономическия растеж на пазара на труда. Отчетено е и по-доброто от прогнозираното изпълнение на държавния бюджет.