Липсата на квалифицирани кадри се превръща в основен проблем за производителите на мебели в България. Това заявиха от Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост.

От бранша отчитат 2% ръст на общия оборот на фирмите в сектора до 900 млн. лв. през 2015 г. на годишна база. Недостигът на служители обаче значително забавя растежа на сектора.

Ръководителят на Националния център за оценка на компетенциите към Българска стопанска камара Томчо Томов коментира, че от 14 техникума по дървообработване през 2000-та година, в момента реално има 4. 

Проблемът се задълбочава заради това, че намалява и броят на децата, които искат да учат дървообработване. 

По данни на браншовата камара към момента в сектора оперират около 2000 фирми, които осигуряват заетост на 20 000 души, което е 4% от общия брой на заетите в промишлеността.

„През 2014 г. предприятията от бранша са с произведена продукция на стойност 896 млн. лв., като тази стойност бележи тенденция на нарастване през последните години", уточняват от там. 

Според данните, производството на мебели в България създава 2,5% от добавената стойност в индустрията.

Ниският клас мебели, който се предлага в България е внос, с основен произход Китай, уточняват от камарата и обясняват, че над 20% от фирмите имат активен износ в чужбина - основно маси и столове. 

Страните, с които имаме най-добри търговски взаимоотношения, са Германия, Италия, Франция и Великобритания, предаде Труд.