Комисията за финансов надзор неправомерно е отнела лиценза на инвестиционният посредник Стандарт Инвестмънт АД, става ясно от решение на петчленен състав на Върховния административен съд. С него се потвърждава заключението на предходната инстанция, която също отсъжда в полза на посредника.

От текста на решението, публикуван на страницата на Върховния административен съд, е видно, че магистратите не приемат мотивите, с които през в началото на тази година Комисията за финансов надзор отне правото на Стандарт да оперира на българския пазар като инвестиционен посредник.

Касационната инстанция приема, че за да бъде отнет лиценза на инвестиционния посредник, е необходимо към момента на започване на производството нарушението да съществува реално. От съдържанието на оспореното решение е видно, че нарушението е за минал период и към откриване на производството е отстранено, пише в становището на магистратите.

Отнемането на лиценза е крайна мярка срещу инвестиционния посредник, а не санкция за всяко нарушение, още повече, когато е допуснато в минал период и не заплашва реално финансовата стабилност на дружеството към момента на постановяване на оспореното решение. Следователно решението за отнемане на лиценза в случая излиза извън целта на закона, пише още в решението.

Комисията за финансов надзор отне лиценза на Стандарт инвестмънт през март тази година с цел да гарантира интересите на клиента му заради влошената капиталова адекватност. През юли КФН отне и лиценза на управляващото дружество Стандарт Асет Мениджмънт АД, което управлява четири договорни фонда. Там причината бе оплакване от клиент - пенсионен фонд.

През ноември 2011 година професионалната общност в лицето на Българската асоциация на управляващите дружества отлъчи Стандарт Асет Мениджмънт от организацията, с което си навлече закана, че ще бъде дадена на съд.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!