Не виждам особена необходимост от този закон. В него има достатъчно големи дупки. Така депутатът от КБ, Георги Кадиев коментира по БНР внесения днес законопроект за икономическите и финансови взаимоотношения с дружества, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим и техните действителни собственици.

 

Според Кадиев първо трябва да се изясни каква е целта на законопроекта. Ако целта е да се събират повече данъци, той категорично не води в тази посока.

 

В момента и да имате офшорна компания, щом направите превод към нея, веднага ви удържат данък при източника, тук, в България. Т.е. изтичане на пари към офшорни компании няма.

 

По-скоро смисълът на този закон е да се бори донякъде с прането на пари. Т.е. пари с престъпен произход, които вече са били изнесени от България да не се връщат под формата на офшорни капитали. Втората цел е да са ясни собствениците в секторите, които са от интерес на националната сигурност, като банковата и застрахователната системи.

 

По принцип няма нищо лошо в офшорните компании. И Coca-Cola и HP имат офшорни компании. Това е система за намаляване на данъците и трансфериране на печалби, обясни Кадиев.

 

Според него законопроектът има по-скоро Пи-Ар ефект. Депутатът посочи, че няма друга държава с такъв закон.