Разликата между най-високата и най-ниската заплата в българските университети е 150%.

В  системата на училищното образование разликата е 40%.

 Данните изнесе министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на младежки икономически форум в УНСС.

Средната брутна работна заплата в 37-те държавни висши училища в момента е близо 1900 лева, ако изключим Медицинските университети, където са много високи заплатите.

Разликата в заплатите идва от там, че във висшите училища е въведена система, базирана на старшинството, процентът за прослужено време е увеличен, а има и добавка за длъжност, за звание, за степен, допълни Вълчев.

Какви заплати взимат военните в България

По думите му това са силно "разтегнати" заплати - между по-възрастните и по-младите преподаватели в университетите, или академичната автономия е взела решението "да пести от млади преподаватели".

istock
istock

Не го е взело МОН това решение, каза министърът на образованието. Той заяви, че има висши училища, в които средните заплати са много ниски.

Вълчев отбеляза, че ректорът на УНСС проф. Стати Статев е увеличил най-много заплатите на младите преподаватели.

Повишихме с 10 процента заплатите на асистентите в УНСС, а на професорите - с под 8 процента, каза проф. Статев, цитиран от БТА.

В промените в Закона за висшето образование сме предложили да има минимална заплата, като примерно фиксираме 1100 лв. в системата на висшето образование, каза министър Вълчев.

Той добави обаче, че и висшите училища трябва да проявят своята отговорност и ако по-високата длъжност не води до по-добри предпоставки за качествено образование, тя сама по себе си е ненужна, но трябва да се стимулира кариерното развитие - академичното израстване на преподавателите.

То трябва да бъде обвързано и с това дали се полагат текущо повече усилия, защото иначе системата на висшето образование става рентиерска, заяви министърът.

istock
istock

Проф. Стати Статев коментира, че в основата на рентиерската система стои безсрочният трудов договор за преподавателите у нас, а в европейските университети преподавателите имат договор "година за година" и след година определен преподавател може да получи ангажимент в съответния университет или не.

1255 лв. става минималната учителска заплата

Министър Вълчев отбеляза, че у нас в училищното образование договорите също са безсрочни, но ако даден учител няма нормата за заетост, то се прекратява договорът му или получава половин заплата.

Има висши училища у нас с преподаватели, които са без норма за преподавателска работа, каза министърът.
 
 
Разкодирай личните си финанси с Pariteni.bg. Каним те да участваш в конкурс за 50% стипендия, предоставена от Pariteni.bg, за работилница „Лични финанси: как да инвестираме по-добре“ на The Business Institutе. За целта трябва само да попълниш формуляр за кандидатстване до 22.11.2019.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg