Основното месечно възнаграждение за най-ниската длъжност на военнослужещите в България е 380 лева и не е променяно от 2009 година.

Това съобщава министърът на отбраната Красимир Каракачанов в писмен отговор на депутатски въпрос, относно заплатите на военните у нас.

Заплатата на военнослужещите се определя съгласно Закона за отбраната и въоръжените сили. Той предвижда основно месечно възнаграждение в съответствие със заеманата длъжност и с присвоеното им военно звание.

Базата за определяне на основното месечно възнаграждение се определя ежегодно със Закона за бюджета. И се увеличава с коефициент за звание.

Пловдив гони София по доходи

Така например за офицери тя е не по-малко от 2,3, за офицерски кандидати и сержанти – не по-малко от 1,75, а за войници – не по-малко от 1,6.

За тази година основното месечно възнаграждение за най-ниската длъжност е 380 лева и не е променяно от 2009 година.

През 2009 г. размерът на базата от 379 лева е определен при минимална работна заплата в размер на 240 лева. Тоест размерът на базата е бил 57% по-голям от МРЗ, уточнява министър Каракачанов.

istock
istock

По думите му за 2019 година съотношението вече е обърнато и минималната заплата е с 47% по-висока от базата.

Базата се прилага при изчисляване на заплатите не само на най-ниските длъжности при военните, но и на тези, заети в МВР, ДАНС, НСО и ДАР, напомня министърът.

Според него за запазване на социалния и моралния ефект от въвеждането на базата е необходимо същата да се актуалицира в съответствие със съществуващите пазарни условия на труд.

Бизнесът е принуден да вдига заплатите

Все пак за определяне на адекватни основни възнаграждения на военнослужещите показват, че реалните коефициенти варират от 2,2 до 3,2 за различните категории при база от 380 лева.

В бюджета за 2020 г. ще бъде заложено ново 10-процентно увеличение на възнагражденията на военнослужещите, каза преди дни Красимир Каракачанов.

Разкодирай личните си финанси с Pariteni.bg. Каним те да участваш в конкурс за 50% стипендия, предоставена от Pariteni.bg, за работилница „Лични финанси: как да инвестираме по-добре“ на The Business Institutе. За целта трябва само да попълниш формуляр за кандидатстване до 22.11.2019.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg