Бизнесът плаща с 5% по-високи заплати тази година.

Това сочат данни на експерти по човешки ресурси след проучване на повече от 300 компании, които работят у нас, предаде NOVA.

Само 7% от фирмите обаче повишават доходите на служителите си повече от веднъж годишно.

Най-смело увеличават възнагражденията търговците на дребно - в хранителни или нехранителни вериги - и в най-бързо разрастващия се сектор - IT технологиите.

Вдигат парите за нощен труд на полицаите

Следва ги производството, въпреки че там, казват от бизнеса, трудно се намират хора за работа.

„Увеличение на заплатите се правят най-често и най-вече за да си задържим хората - това е”, обяснява Стела Юлзари, консултант в областта на човешки ресурси.  

istock
istock

Според проучването работодателите, които искат да плащат повече, отделят за хората си средно по 160 лева за Коледа, 100 лева за Великден и по 60 лева на месец за ваучери за храна.

С колко вдигат заплатите в частния сектор догодина


Най- социалните от бизнеса дават и по 20 лева за осми март и за деня на детето.

Здравното осигуряване е придобивка, която все повече служителите искат. А добрите шефове дават бонуси: за добри резултати, за голям проект, за силни продажби.

Консултантите по човешки ресурси виждат, че западните фирми по-трудно пробиват в нашия Северозапад.  И дават пример: търговски представител - който освен твърда заплата има и бонуси за добри продажби - получава навсякъде различно. Най-много - в София. Най-ниско - във Враца.

Колко коледен бонус дават тази година


Според експертите Пловдив ще настигне София по доходи след година-две. А прогнозите за 2020-та: отново 5-6 процента увеличение на заплатите. Но не за всички. И не навсякъде.

Разкодирай личните си финанси с Pariteni.bg. Каним те да участваш в конкурс за 50% стипендия, предоставена от Pariteni.bg, за работилница „Лични финанси: как да инвестираме по-добре“ на The Business Institutе. За целта трябва само да попълниш формуляр за кандидатстване до 22.11.2019.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg