По-голямата част от служителите на трудов договор в Германия отново ще получат коледен бонус от работодателя си тази година, пише германското издание Die Zeit.
 
По данни на Федералната статистическа служба в страната 86,9% от служителите на трудов договор получават допълнителните премии върху възнагражденията си.
 
Средно те ще вземат 2632 евро бруто, което е увеличение с 1,9% повече спрямо предходната година.

Какви заплати взимат сърбите

За сравнение: служителите от петролната и газовата индустрия могат да очакват най-високите като стойност добавки. Тяхната 13-та заплата възлиза на 5 780 евро бруто.

Според статистици договореният коледен бонус за радио- и телевизионните оператори също е доста над средното ниво - 5 274 евро, а в областта на енергоснабдяването - 4 923 евро бруто.
 

Служителите в сферата на селското стопанство получават също нисък коледен бонус на стойност на около 492 евро, както и охранителите - 510 евро.
 
Също така има разлики в стойността на бонусите между Западна и Източна Германия.

Служителите в Западна Германия получават средно 2 644 евро, с 3,8% повече от тези в Източна Германия, където средният размер на допълнителните плащания е 2 547 евро бруто.

Каква ще е средната заплата през 2021-а

През миналата година около 46% от германските служители са били с колективен трудов договор.

Според проучване, проведено от Института за икономически и социални науки към фондация"Ханс Бьоклер", през 2018 г. повече коледни бонуси е имало именно за тях, отколкото за тези без колективен трудов договор.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg