САЩ забраняват влизането в страната на току-що приетите в учебните им заведения чуждестранни студенти, ако през есента всичките им занятия бъдат онлайн заради пандемията.

Това става ясно от публикувано в петък съобщение на Службата за миграционен и митнически контрол към Министерството на вътрешната сигурност на САЩ.

Онлайн кандидатстване за българи от чужбина в държавни университети у нас

Ако поне един курс лекции бъде присъствен, чуждестранните студените ще могат да влязат в САЩ по действащите визи.

Новите правила няма да важат за зачислените вече в учебните заведения чужденци, дори ако всички занятия в предстоящия семестър бъдат онлайн. Това вече бе съобщено по-рано този месец.

Не се уточнява по какви причини Службата за миграционен и митнически контрол на САЩ се отказа от предишните си планове.

istock
istock

По-рано този месец администрацията на президента Доналд Тръмп разпореди, че за да остане в страната всеки международен студент е необходимо да посещава поне един курс лице в лице, но това условие бе отменено на фона на остри критики и иск срещу правилото заведен от университетите Харвард и Масачузетския технически институт.

Гонят чужди студенти в САЩ, ако учат само дистанционно

Директивите от властите не са единственото препятствие за чуждестранните студенти.

Ограничения за присъствие по време на започващия следващия месец семестър идват и от забрани за полети и затворени американски консулски служби.

Промените в правилата за студентите са следствие на пандемията от Covid-19, която накара учебни заведения да работят над планове, които балансират съвети на здравни експерти и променящи се изисквания от федералните власти.

Според академичното издание The Chronicle of Higher Education от проучени над 1,250 колежа 12 % предвиждат само дистанционно обучение, 34 % - хибриден модел и 50 % - лице в лице.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg