До 36 000 лева бонус годишно ще получават най-добре работещите ректори на най-големите университети у нас.

Това предвижда нова  наредба на просветния министър за начина за определяне на размера на възнагражденията на ректорите на държавните висши училища по договорите за управление, сключени с него.

Допълнителното годишно възнаграждение на ректорите ще зависи от степента, в която те изпълняват заложените в договора им за управление цели, задачи и целеви стойности.

При обща оценка 1 на изпълнение на заложените задачи те нямат да получават никакво допълнително възнаграждение. Ако оценката им е 2, ще имат право на 6000 лв. годишен бонус, ако е 3 - 18 000 лв., а ако е най-високата 4 - ще могат да си добавят по 36 000 лв. допълнително годишно възнаграждение.

Според наредбата възнаграждението на ректора по договора му за управление ще се състои от основно месечно възнаграждение и допълнително годишно възнаграждение.

Заплатата ще е от две части - 20% от основното месечно възнаграждение на лицето за заеманата от него академична длъжност, както и твърда сума според годишния размер на издръжката на висшето училище. (

istock
istock

Ако един ВУЗ получава до 5 млн. лв. годишно за издръжка на обучението, то ректорът му ще може да получи още 300 лв. към основната си заплата.

При издръжка от 5 до 10 млн. лв. - ректорът ще получава 350 лв. месечно, ако бюджетът е от 10 до 20 млн. лв. добавката е 400 лв., от 20 до 40 млн. лв. - 450 лв., от 40 до 60 млн. лв. - 500 лв. и над 60 млн.лв. - 600 лв.

Вдигат таксите в 18 университета у нас

Към основното месечно възнаграждение пък ще се добавят и 20% от основната работна заплата на лицето като хабилитиран преподавател във висшето училище.

Така, ако ректорът е професор и за влизането си в лекции получава по 1000 лв. месечно, то към основната му заплата ще се добавят още 200 лева.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg