МОН предлага да има обединен регистър за академично признаване на висше образование в чужбина. Проектът е публикуван за обществено обсъждане.

Сега Националният център за информация и документация (НАЦИД) поддържа 3 регистъра – за издадените удостоверения за академично признаване, за обезсилените удостоверения за академично признаване и на отказите на академично признаване.

НАЦИД е държавният орган, който признава придобито висше образование от чужбина, с цел улесняване на достъпа до пазара на труда, както и до докторантура в научна организация, поясни пред БНР Вержиния Цанкова, главен секретар на Националния център за информация и документация.

Вдигат таксите за студенти в университетите

Признаването от чужбина не е автоматично за отделните специалности със същото наименование, уточни Цанкова.

Какво ще се промени след като започне да действа единен регистър?

istock
istock

"Облекчаваме работодателитеВместо да влизат в три отделни регистъра, ще има един обединен регистър, в който те могат да проверяват дали едно лице е с призната диплома от чужбина и може да работи по специалността, която сме признали", каза Вержиния Цанкова.

Защитени от държавата са 10 нови специалности

По служебен път държавната и общинска администрация ще може да проверява дали лице, което започва работа там, е с признато висше образование от чужбина.

"През един портал ще може да се вижда информацията - както от висшите училища, така и от работодателите, и от всички граждани, които имат интерес да видят дали едно лице е с признато висше образование от чужбина."

Административната тежест в системата на висшето образование ще се облекчи много, увери Цанкова.

Регистърът ще бъде активен от средата на годината, през юни.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg