Нова категория работещи ще получат допълнителна закрила при уволнение, стана ясно след гласуването в социалната комисия на промени в Закона за безопасни и здравословни условия на труд. 

През него се предлага промяна в Кодекса на труда, според която работник или служител, избран за представител на работещите по безопасност и здраве при работа, няма да може да бъде уволняван без разрешение на трудовите инспекции, докато върви 4-годишният му мандат. Такива има във всяка фирма с над 5 души персонал. 

Текстът се прокарва дни след като червеният депутат Петър Кънев внесе предложения за промени в Кодекса на труда за ограничаване на правата на синдикалистите и на представителите на работниците и служителите в предприятията. 

С промените в Закона за безопасни и здравословни условия на труд се засилват правомощията на представителите на работниците при контрола им. 

Те вече ще могат да изискат от работодателите си дори да спират машини и производства, ако преценят, че създават опасност за живота и здравето на колегите им. Това обаче не означава, че работодателят трябва задължително да се съобрази с искането, коментират от ГИТ. Той може да намери начин да отстрани нередностите и без да спира производството. 

Първоначалното предложение на синдикатите е било работещите да могат директно да спират производства и машини, но след дебатите в тристранката се е стигнало до компромиса само да изискват такова спиране.