Ипотечни кредити с по-ниски лихви и по-дълъг падеж ще бъдат предложени на турци със средни доходи, които искат да купят ново жилище, каза в сряда турският министър на финансите Нуредин Небати, съобщи Ройтерс. 

Небати каза на пресконференция, че ипотечните заеми със сума до 5 милиона лири (266 823 долара), ще бъдат със срок за погасяване до 15 години, а лихвите ще започват от 0,69%.

„Ние подготвихме „програмата за моя нов дом“ за граждани със средни доходи с изгодни лихви, тригодишна подкрепа от финансовото министерство при плащанията и план за плащане, базиран на дохода на домакинството“, каза Небати.

Дават жилища на хора със средни доходи в Турция

Кредитите с изгодни лихви ще бъдат отпускани за нови жилища, преди, по време или след построяването, уточни още Небати.

istock
istock

Строителните предприемачи, които обещават да построят жилища, също ще имат обезпечен с кредитни гаранции достъп до финансиране от около 25 милиарда турски лири, добави Небати.

По-скъпи ли са жилищата в Турция от апартаментите у нас

Преди напрегнатите избори за президент в средата на годината, правителството продължава с политика на фискални и парични стимули, включително увеличения на заплати и пенсионни обезщетения, социални помощи, енергийна подкрепа и подпомагане на селското стопанство.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg