След голям проект за социални жилища в Турция, втората стъпка на правителството в жилищния сектор ще бъде кампания за хората със средни доходи.
 
Министърът на околната среда, градското развитие и изменението на климата Мурат Курум обяви, че кампанията, която се очаква да прилага различни лихвени проценти въз основа на доходите, е достигнала последния си етап, отбелязвайки, че е подготвен модел, който ще бъде от полза за нуждаещите се, а не за инвеститорите.
 
 „Когато започнахме да търсим социални жилища за нашите граждани с ниски доходи, искахме да направим ново проучване за хората със средни доходи, които не можеха да изпълнят условията“, каза Курум в интервю за всекидневника Hürriyet.
 
„Провеждаме тази кампания съвместно с Министерството на финансите. Благодарение на кампанията ще се подобрят както условията за закупуване на граждани, така и ще бъде предоставена финансова подкрепа на строителите за увеличаване на предлагането. Нашата основна цел ще бъде да предоставим ползи на гражданите, които купуват своя първи дом. Кампанията няма да бъде комерсиален инструмент, а ще предложи решение на нуждата от жилище“, допълни той.

По-скъпи ли са жилищата в Турция от апартаментите у нас

Проектът за държавни социални жилища, който е в ход, има за цел да създаде 250 000 къщи, 1 милион парцела и 10 000 работни места за граждани с ниски доходи на първия етап.
 
Курум каза, че проектът е предизвикал огромен интерес, отбелязвайки, че са получени повече от 5 милиона заявления за 250 000 жилища и че новите собственици се определят чрез лотария.

istock
istock

„Започнахме да определяме новите собственици като теглим жребий всеки ден“, каза той.
 
„Правим това в присъствието на нотариус и прозрачно. Установени са бенефициентите на почти 100 000 жилищни сгради, а за 25 000 къщи са проведени търгове. Земя и работни места ще бъдат създадени много скоро и всички тегления ще приключат до март.“, допълни той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg