Турският президент Реджеб Тайип Ердоган обяви размера на минималната заплата през 2023 година, която ще бъде 8500 турски лири (около 425 евро). Предишната минимална заплата бе в размер на 5200 турски лири.

Ердоган подчерта, че увеличението на размера на минималната заплата в сравнение с януари е 84 процента, а в сравнение с юли - 54,5 процента.

Заплатите на заетите в държавния и обществения сектор ще се определят на базата на новия размер на минималната заплата. 

Нов данък за туристите в Турция

“Ако се случат непредвидени неща, няма да се колебаем да направим (и) междинна корекция. До края на тази година се очаква населението на Турция да достигне 86 милиона души. Длъжни сме да мислим и за това. Виждаме плодовете на курса, който провеждаме за спад на лихвите. Следваме политика, в която хем да пазим интересите на гражданите, хем да има баланс“, заяви  Ердоган. 

istock
istock

Преди това комисията по определяне размера на минималната заплата в три поредни заседания не успя да постигне единно решение. Не се постигна споразумение и в преговорите между работодателите и основния работнически синдикат Тюрк-ИШ.

Предложението на Тюрк-иш за размера на минималната заплата беше тя да бъде най-малко 9 хиляди турски лири.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg