78% от работодатели казват, че не могат да намерят работна ръка. Данните са на Българската конфедерация по заетостта. Недостигът на кадри в комбинация с ниските възнаграждения в много сфери поставиха редица специалисти в патова ситуация.

„Стана още по-зле за съжаление. Продължаваме да нямаме достатъчно хора за работа. И продължаваме да зацикляме. 78% от работодателите споделят, че им е трудно да запълнят отворените си позиции”, обясни пред NOVA NEWS Надя Василева, председател на Българската конфедерация по заетостта.

Има недостиг на кадри по морето

Около 30% от позициите остават отворени. За да могат да привлекат и задържат персонал, работодателите стават все по-гъвкави.

„Те са изключително изобретателни в това как да разнообразят работната среда и по някакъв начин да накарат хората да продължат да работят там ”, коментира още Надя Василева.

istock
istock

Според конфедерацията много от фирмите са вдигнали заплатите с около 20% заради инфлацията.

„Не можем да генерализираме обаче. Логично е когато на една компания й се случват нещата и е печеливша, да изравни и направи заплатите адекватни”, допълни председателката на Българската конфедерация по заетостта.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg