Над две трети от служителите в българските компании имат възможност да продължат работа от вкъщи между 2 и 4 дни в седмицата, а 79% от фирмите смятат, че бъдещият начин на управление ще бъде хибриден – комбинация от работа на място в офиса и от разстояние. Това показва проучване на консултантската компания Leadership Support (LSS) сред 250 български компании от 13 сектора.

Част от тези, които смятат, че хибридната или изцяло дистанционната работа е неприложима за тях, са основно от сектора на производството.
В 88% от компаниите голямата трансформация е настъпила вследствие на използването на нови дигитални инструменти за сътрудничество и комуникация с поставен акцент върху непрекъснатата обмяна на опит и обратна връзка в дигиталното работно пространство.

Въпреки предизвикателствата, които срещат при работата от разстояние, повече от половината компании се справят с извънредната ситуация по-добре от първоначално очакваното. При 62% от анкетираните фирми служителите са постигнали по-добър баланс между професионалния и личния живот. При близо 80% от организациите продуктивността им се е повишила, а 46% отбелязват подобряване на IT уменията на кадрите си.

Действайки в тази динамична среда, почти 70% от компаниите залагат на силно гъвкава организационна структура при управлението в бъдеще.
Мениджърите посочват и трудности, свързани с работата от вкъщи. 65% казват, че се разсейват, 50% заявяват, че изпитват трудности при сътрудничеството в съвместни проекти, а 61% са на мнение, че изолацията вреди на психологическото им здраве.

LSS
LSS

Leadership Support e провела паралелно проучване и в Германия. Изследването е показало, че с 15% повече са българските компании в сравнение с германските, които смятат, че служителите им са повишили своите IT умения благодарение на дистанционната работа. 30% повече са родните фирми, според които служителите им са уморени от ограниченията и копнеят за връщане към „добрата стара нормалност".

Работещи от вкъщи имат право на платени от работодателя разходи

Основният фокус на 64% от компаниите в България през изминалата година е бил в посока промени в работната политика по отношение на работата от разстояние. За сравнение, като първи приоритет в 61% от компаниите в Германия са усилията в посока ускорена дигитализация.

Същевременно с 13% повече са компаниите в Германия, които залагат на създаване на ускорени програми за обучение и развитие в „новото нормално“, в сравнение с организациите в България.

istock
istock

Единодушно е мнението както на българските, така и на немските фирми, че хибридната работа и смесеното ръководене е бъдещият начин за управление.
66% от компаниите в България залагат на подход за управление чрез силно гъвкава организационна структура в бъдеще, докато само една трета от немските респонденти смятат, че това ще бъде в основата на мениджмънта, сочат данните.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg