Минимални заплати и осигуровки ще плаща държавата на творците на свободна практика.

Това обясни министърът на културата Боил Банов.

Той уточни, че са започнали да събират списъци, за да идентифицират и кои са тези творци в различните сфери - актьори, художници, скулптори и други.

Министърът обеща, че "сериозно и тежко ще бъде подкрепено всичко, което е свързано с култура" и целта е "да осигурим творческа свобода на творците след пандемията".

Според Банов това ще стане с преструктуриране на средства от различни програми, като например тази ("Мобилност"), която е финансирала пътуванията на творците в чужбина.

istock
istock

Възстановяването няма да бъде лесно. Артистите няма да бъдат в неплатен отпуск, ще имат възможност да се приготвят за новия сезон, заплащането им е осигурено. Към момента това е от бюджета на министерството. Техните заплати няма да зависят от това колко зрители имат, уточни още Боил Банов.

"Всичко е важно, но изкуството и културата трябва да ги съхраним, иначе ще бъде по-трудно след това.

Безлихвен кредит и за самоосигуряващите се

Имаше много притеснения дали заплатите са свързани със зрителите, решен е този въпрос е в Министерски съвет, те ще получават своите възнаграждения, както всички други. Тежестта в нашия сектор започна преди извънредното положение", каза още той. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg