Над 65 млрд. лева е бюджетът на държавата. Ръстът на минималната работна заплата ще струва 700 млн. лева. Това е един 1% от всички разходи. Това обясни в студиото на “Здравей, България” Любослав Костов от КНСБ. “Очевидно мнозинство за изтребители има, но няма за увеличение на заплатата. Никой не излиза обаче да обясни как хората ще си посрещнат сметките”, заяви Костов.
 
“Това не са наши измислици. Въпросът е не какво можем да си позволим, а какво искаме да си позволим - дали хората да оцелеят, или да поискаме още Ф-16”, каза и Ваня Григорова от КТ “Подкрепа”.

“Пари има! Въпрос на политически консенсус е дали ще ги дадем за пенсии, за заплати, или за изтребители. Приоритетите на хората не са изтребители!”, категоричен бе Костов.

Каква минимална заплата предлага бизнесът

Заради ниско заплащане се наблюдава текучество на хора от определени сектори, казват още синдикатите. От януари до октомври 31% от служителите в Националния статистически институт са напуснали работното си място.

istock
istock

“Има държавни служители, които получават 730 лева брутна заплата”, каза Григорова, като даде за пример Агенцията по кадастъра, на които  са нужни 2 млн. лв. от бюджета за увеличение на заплатите. “Това са жълти стотинки на фона на един държавен бюджет”, категорична бе Григорова.
 
Днес синдикатите организират протестно автошествие.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg