Ръстът на сигналите в Инспекцията по труда в момента е изключително висок - с над 50% от обичайното за настоящия период на годината, заяви гл. юристконсулт към Инспекцията по труда Николай Стоянов.

Основните сигнали са свързани със заплащането на трудовите възнаграждения и обезщетенията при прекратяването на трудовите договори, каза той.

Стоянов разясни, че Инспекцията по труда няма правомощия във връзка с прекратяването на трудовите договори, а само доколкото служителите да получат от работодателя необходимите документи, които са нужни да се регистрират в съответното бюро по труда и да започнат нова работа.

При устни договорки между работодател и служител има голям риск работникът да изгуби част от своите права, обясни Николай Стоянов.

Това, което апелира Главна инспекция по труда, е работниците и служителите да не се съгласяват за прекратяване по взаимно съгласие, тъй като това пряко влияе върху правото им да получават обезщетение за безработица.

Колко пари получават безработните на месец

Стоянов подчерта, че Инспекцията по труда се е ангажирала, когато получи сигнал за упражнение на натиск и насилие под каквато и да е форма спрямо работниците, да сигнализират съответната прокуратура.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg