Пандемията създаде нова тенденция у нас - хижи се превръщат в хоум офиси.

Оказва се, че все повече софиянци се отправят по склоновете на Витоша не само за разходка през уикенда, но и за работа.

Навън – чист въздух и аромат на борова гора. А вътре – топлина и вкусна храна през целия ден. 

Различно ли е заплащането при работа от вкъщи

„Сняг в София скоро не е падал, тук е красиво и снежно“, казва Meтоди пред NOVA, който прекарва работния си ден в хижа.

Хоум офис в планината, вместо в хола: този план за деня дава възможност на Методи да комбинира служебните си задължения с професията „родител“

„Синът ми има рожден ден – това е причината да сме тук и да комбинираме нещата, ще бъде един хубав празник“, добавя Методи.

istock
istock

С това да подсигури уют и да реновира тази хижа преди година се заема Радослав. Освен неин стопанин, той е управител и на бар в центъра на София. Заради локдауна той разполага с повече време да я превърне и в място за работа. 

„Има хубав интернет, който е много удобен за работа оттук, дори идват деца, които учат тук“, разказва той.

Какви ще са загубите за икономиката от хоум офиса

Това обаче не е единственото място за хоум офис на 1500 метра надморска височина.  В една от хижите на Витоша има специално обособено място за хората, избрали хоум офис в планината.

istock
istock

Там намираме Неда Филчева – сценарист, търсещ място за вдъхновение. А въпросът защо избира планината за свое работно място изобщо не я затруднява. 

„Първо спокойствието – защото вкъщи имам 3 деца и е доста пренаселено, вече нямам самостоятелна стая с дистанционното обучение, интернетът прекъсва, всички скачат по главата ти“, казва тя.

Колко ще скочи сметката за отопление заради работата от вкъщи

Заради нарастващия интерес към планината десетки софиянци сигнализираха за струпвания в автобусите към природен парк „Витоша“ в уикенда преди празниците. А качването с лек автомобил в планината се оказа забранено между 10 и 15 часа. 

С решение на Столичния COVID-щаб всички отново имат достъп до планината през уикенда с лек автомобил до 11 и след 15 часа.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg