Тази инфлация няма да се върне назад. Въпросът е да се мисли за повишаване на доходите - дали чрез данъчни мерки, данъчни облекчения, чрез директно повишение на доходите. Т.е има начини, по които част от тези средства, които са натрупани в бюджета заради високата инфлация, да се върнат обратно на домакинствата, които понасят тази цена. Това заяви в студиото на "Денят започва" икономистът Георги Ангелов от Институт "Отворено общество".
 
По думите му бизнесът трябва да е наясно, че при този дефицит на кадри трябва да се вдигат заплатите, за да запазят работниците си.
 
"Скъпият ток е предизвикателство, но той също така носи ползи и приходи в държавния бюджет и с тези приходи могат всички засегнати да получат компенсация, така че икономиката да спечели. Парите ги има, въпросът е на разпределение", каза икономистът Георги Ангелов.
 
С това мнение се съгласи и икономистът Петър Ганев. Според него въпросът за излизането от ситуацията с високите цени на тока е свързан с намирането на работещ механизъм, изисква конкретни решения на експертно ниво.
 
Там, където има свръхпечалба, при държавните дружества, това да бъде използвано за такива компесаторни механизми там, където се откриват дефицити и загуби, посочи Ганев.

Как да изчислим личната си инфлация

"Лош сигнал за старта на новото правителство е да тръгва по линията на някакво ограничаване и влияние на цените, което е стъпка към един ляв популизъм. Нека го отдадем на хаос, липса на време, опит за бърза реакция", коментира Петър Ганев по повод наложения от правителството мораториум на цените на тока.
 

istock
istock

Георги Ангелов допълни, че ако правителството дава компенсации, бизнесът няма причина да продължава да вдига цените.
"В механизма, по който се компенсира бизнеса трябва да е ясно, че бизнесът, който вече е вдигнал цените и си е компенсирал скъпия ток не трябва да получава толкова големи компенсации, колкото друг бизнес, който не е вдигнал цените", заяви Георги Ангелов.
 
България печели толкова много от износа на ток и продажбите на квоти, че може да компенсира поне за домакинствата и топлофикациите цената на газа, така че да не се стига до поскъпване за домакинствата на отоплението, коментира Ангелов по повод искането повишаване на цената на природния газ.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg