В календара за 2021-а година дните от 24-и до 28-и декември са оцветени в червено. Какво заплащане трябва да получат за труда си през това време работниците и служителите, ако се наложи да са на работа?
 

Какво ще бъде възнаграждението и на тези, които работят на първи, втори и трети януари догодина - съответно събота, неделя и понеделник?
 
Обозначаването на ден в календара в червено означава, че той е неработен или почивен, но това не носи информацията, която е съществена за работника, уточнява адвокат Мирослав Димитров, експерт в КНСБ пред БНР.
 
„А именно дали този ден носи статута на официален празник или е почивен, неприсъствен или неработен ден.“ Ежегодно част от официалните празници в календара съвпадат с почивните дни събота и неделя.
 
За трудовите правоотношения по време на коледните празници е важно да се отчита, че и двата почивни дни съвпадат с празнични дни – 25-и и 26-и декември съвпадат със събота и неделя. Първите два работни дни след това са неприсъствени, но като такива те нямат статута на официален празник, допълва Димитров.
 
По закон заплащането за работа на официален празник и в почивни дни е различно. От това ще дойде разликата във възнаграждението на тези, които ще работят на 25-и и 26-и декември с дължимото на онези, които ще бъдат на работа на 27-и и 28-и декември.
 
Разликата идва от това дали те работят при петдневна работна седмица, по стандартно, обичайно работно време, или работят по график, при сумирано изчисляване на работното време.

Вижте как да пресметнете колко получавате за час труд

Първата група при работа в почивни или празнични дни полага извънреден труд и би получила увеличено възнаграждение на две различни правни основания – веднъж, че са работили в почивен ден и втори път – че са работили на официален празник, пояснява Мирослав Димитров.
 

istock
istock

„За тези, които работят при сумирано изчисляване на работното време, въобще не е налице извънреден труд към този момент. Те биха получили увеличение на възнаграждението само в случаите, когато работят при официален празник, тоест когато биха работили на 25-и и на 26-и, респективно и на 24-и. Те няма да получат увеличение на възнаграждението за работа на 27-и и 28-и, по график.“
 
По подобен начин стоят нещата с 1 януари, казва експертът.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg