От януари 2021 г. вече са в сила промените по проект "Запази ме" на Агенцията по заетостта, който осигурява финансови компенсации на работниците и служителите от затворените бизнеси. Така се установява нов начин на формиране на компенсацията за периода 1 януари - 31 март, като се имат предвид актуалните противоепидемични мерки.
 
Основната промяна се състои в това, че при продължителност на работния ден от 8 часа, уговорена в основния трудов договор, компенсацията ще бъде в размер на 75 на сто от месечния осигурителен доход за октомври 2020 г. за съответната длъжност на лицето, осигурено по реда на чл. 4, ал. 1, т. 1 от Кодекса за социално осигуряване в основния трудов договор в икономическите дейности, за които с акт на държавен орган са въведени временни ограничения за осъществяването им.
 
В случаите на непълно работно време размерът на компенсацията се определя пропорционално на уговореното работно време в основния трудов договор, действащ към датата на акта на държавен орган.
 

istock
istock

Изчисляването на компенсацията за месеците януари, февруари и март 2021 г. става по следния начин: Осигурителният доход за октомври 2020 г. се разделя на броя на работните дни в месеца, за който ще се изплащат средствата, и се умножава по броя на работните дни, за които се изплащат компенсации, т.е. броя дни през отчетния месец, в които се е ползвал неплатен отпуск.

Защо отказват компенсации на служители в затворените фирми

Дадените примери са с брой работни дни за януари 2021 г. Изчислението за февруари и март 2021 г. се определя в зависимост от броя на работните дни в съответния месец.
 
Агенцията по заетостта публикува няколко лесни стъпки и поредица от примери на електронната си страница в раздела на мярката "Запази ме", за да могат хората да се ориентират сами за размера на компенсацията за януари 2021 г.
 

istock
istock

За допълнителни въпроси и уточнения на разположение е електронна поща zapazi_me@az.government.bg.       
    
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg