Очаква ни удар върху заетостта през зимните месеци, тъй като вече има заявки за масови съкращения в големи предприятия от тежката индустрия заради високите цени на тока. Това заяви президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България /КНСБ/ Пламен Димитров. Спешно трябва да бъдат подкрепени фирмите и всички субекти на свободния пазар, както и българските граждани, каза той в интервю за БТА.

Финансовите компенсации за фирмите трябва да бъдат подновени още от декември с по-значима подкрепа и да продължат поне за първото тримесечие на 2022 година, за да не се реализират намеренията за масови съкращения, смята Димитров.

Той припомни, че над два милиона български граждани имат проблеми с отоплението през зимния сезон. Необходимо е рязко разширяване на обхвата на целевото енергийно подпомагане, както и да се коригира месечната стойност на помощта за втората половина на отоплителния сезон - месеците януари, февруари и март 2022 г., съобразно новите цени на електроенергията, смята Пламен Димитров.

Предложеното от коалиционните партньори разсрочено плащане на сметки може да върви в комбинация с мерките, за които настоява КНСБ, но само по себе си не би могло да подкрепи в достатъчна степен хората, допълни президентът на КНСБ.

КНСБ смята, че минималната работна заплата през 2022 г. трябва да бъде поне 750 лева. Това, което се заявява, че няма да има пенсионер, който да е под прага на бедност, е доста похвално, но трябва да има и заявка, че до края на мандата няма да има работещ българин, който да е под заплатата за издръжка на живота, каза още президентът на КНСБ Пламен Димитров.

По думите му заложеното в коалиционното споразумение в частта "Труд и социална политика" е неизчерпателно и не адресира всички необходими стъпки, които трябва да бъдат направени. Ние подкрепяме част от мерките, но някои от тях са вече действащи, посочи лидерът на КНСБ.
Договореността на коалиционните партньори в никакъв случай не изчерпва диалога, който са задължени по закон управляващите да провеждат със социалните партньори, предупреди лидерът на КНСБ.

istock
istock

Според Пламен Димитров темата за пенсиите трябва да бъде обсъдена от всички водещи експерти в областта и от социалните партньори, така че да се върне справедливостта и да има връзка между принос и права. За КНСБ правилното решение е по-голяма тежест на година осигурителен стаж в пенсионната формула. "Всичко, което разрушава този принцип, трябва да бъде преразгледано, да спрем с популистките плащания на калпак", допълни Пламен Димитров.

Синдикатите са против съкращения в държавната администрация

КНСБ смята, че всички мерки срещу корупцията трябва да бъдат приоритизирани, но не могат да бъдат фетишизирани. "Да се твърди, че като борим корупцията ще оправим държавата, ще потекат реки, които ще разпределим, без да пипаме данъците, без да увеличаваме заплатите, за нас е невъзможно.

Трябва да си има политики, които да действат и към борбата с корупцията, и към социалната сфера, и към доходите, и към данъчната система, които в синергия да дават отговор на въпроса как се чувствам в България - дали като европейски гражданин или като нещо различно", заяви Пламен Димитров.

istock
istock

"Постигането на добри доходи, достъпно и качествено здравеопазване, образование, което дава бъдеще на децата ни, градската среда, в която живеем, са ключовете, които определят решението да останеш или да заминеш, определят емиграцията, а оттам - и демографията", посочи още лидерът на КНСБ.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg