Едно от най-значимите въздействия на AI върху работните места е резултат от потенциала му да автоматизира много рутинни, повтарящи се задачи, които в момента се изпълняват от хора-работници.

Това може да включва всичко – от въвеждане на данни и административни задачи до производствени и логистични операции. Чрез автоматизирането на тези дейности компаниите могат да намалят разходите и да увеличат ефективността, което може да доведе до по-високи печалби и по-голяма конкурентоспособност на пазара. 

Коя професия е защитена от изкуствен интелект

Тази автоматизация обаче може да доведе и до значителни загуби на работни места в определени отрасли. Например, тъй като самоуправляващите се камиони стават все по-често срещани, необходимостта от хора-шофьори на камиони може да намалее.

По същия начин, тъй като чатботовете и виртуалните асистенти стават по-способни, търсенето на хора за обслужване на клиенти може да намалее. В тези случаи може да се наложи работниците да придобият нови умения или да преминат към нови отрасли, за да останат на работа. 

istock
istock

Въпреки тези опасения, много експерти твърдят, че AI действително ще създаде нови работни места и възможности в дългосрочен план. Например AI може да провокира допълнително търсене на труд в области като софтуерно инженерство, анализ на данни и роботика. Освен това, тъй като компаниите стават по-ефективни и печеливши чрез използването на AI, те може да са в състояние да се разширят и да създадат нови работни места в области, които задоволяват нови и различни нужди на потребителите.

Творческите професии са най-сериозно застрашени от въвеждането на AI – журналисти, поети, художници.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg