Според изследванията, около 35-40% от съществуващите професии до 20 години ще бъдат заменени от напълно нови.
 
Вероятно в дългосрочен план почти няма да има професия, която да остане незасегната от дигитализацията и автоматизацията.

Според Томчо Томов, ръководител на Националния център за оценка на компетенциите към Българската стопанска камара промяната обхваща преди всичко клъстери от дейности в рамките на отделни групи професии.
 
При 6 от всеки 10 професии около 40% от дейностите подлежат на непосредствено автоматизиране, подчерта Томов.
 
Той изтъкна, че по данни на Европейския център за обучение и развитие, в последните няколко години около 43% от работещите в ЕС са преживяли промени в технологиите на работното място и  47%  - промени в организацията и методите на работа.

istock
istock

А според института McKinney, в следващите 20 г. на Европа ще са нужни 20 млн. високо квалифицирани специалисти.

Има криза за месари у нас

Американското списание Forbes определи кои са най-застрашените от промените съвременни професии.

На първо място са фермерите, собствениците на ранчота и като цяло управителите в сферата на селското стопанство.

Много по-осезаем обаче ще е спадът на заетите в областта на пощенските услуги и като цяло в администрирането на пратки. Също с около 26% (или с 42 хил. души) за 10 години ще намалеят шивачите.

От дигитализацията и автоматизацията няма да бъдат подминати също операторите на телефонни централи. Въпреки че ще е в много по-малка степен, негативна тенденция се очертава и в бизнеса с бързото хранене.

istock
istock

Ето кои други професии ще стават все по-ненужни за бизнеса в  бъдещето: операторите, въвеждащи данни; редакторите и машинописците; продаващите от типа „от врата на врата“, както и продавачите в будките за вестници; инженерите, сглобяващи електрическо оборудване и електронни уреди; служителите в областта на предпечатната подготовка на хартиените издания; продавачите на цветя.

В кои сектори обявиха свободни работни места

Според Томов все повече се изостря разминаването между търсене и предлагане на умения на пазара на труда. Все по-широко ще се отваря ножицата в заетостта между високо и ниско квалифициран труд.

В самите компании се задълбочава  тенденцията на формиране на „ядро“ и „периферия“, като две обособени и различни по значение групи персонал.

Остро нараства потребността от т.нар. STEM умения (наука, технологии, инженеринг, математика) и от комбинации от умения“, каза още той.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg