Криза за кадри има в сферата на месопроизводството и месопреработката.

Професията на колячите, транжорите, кутеристите и пълначите е непопулярна.

Проучване на дружество „Европейско право“, показва, че към момента, практикуващите тези професии са на възраст между 55 и 67 години.

Какви работници се търсят в различните градове

Това е доказателство за реалната липса на млади кадри в областта и още повече, опасността България да бъде абсолютно зависима от вноса на месо.

istock
istock

През 2018 година със съдействието на Министерството на земеделието, храните и горите, професиите в храните, свързани с мляко и месо, са включени като защитени.

Това би допринесло задължителната бройка за съставяне на паралелка, да бъде намалена от 24 на 12.

Помагат на 234 фирми да обучават персонала си

Така, дори да няма много желаещи, все пак проявилите интерес, биха имали възможност да започнат обучението си в сферата на храните.

Според д-р Христо Христозов от дружеството работата в тази среда е тежка и сложна.

За това със съдействието на Българската асоциация за производство на традиционни месни храни, е направена договорка за индивидуални практики, което би позволило избралите да се обучават в сферата, от близо да преценят дали това е областта, в която биха искали да се развиват.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg