Над 61 000 служители ще запазят работните си места благодарение на мярката 60/40. За 12 дни от нейното стартиране са подадени 4445 заявления от работодатели за 61 337 техни работници. Това съобщиха от пресцентъра на социалното министерство.

До момента одобрените работодатели са 715. Те ще получат компенсации за запазване на заетостта на 11 996 служители.

В кои градове съкращават най-много хора

Над 37 процента са от сектор "Хотелиерство и ресторантьорство" - ресторанти, заведения за бързо хранене, питейни заведения, хотели и места за настаняване. 

Те ще получат държавна помощ за 3555 работници. 10 на сто от одобрените работодатели са от сферата на производствените дейности, а други 3 на сто са собственици на фитнес зали, спортни клубове и др.

istock
istock

Одобрение са получили още строителни компании, фирми от секторите "Дейност на увеселителни и тематични паркове", "Артистична и творческа дейност", "Прожектиране на филми" и др.

Държавата поема и част от осигуровките на работника по схемата 60 на 40

Неодобрените заявления са 158 за 459 служители, като причини са грешки, пропуски и несъответствия в попълнената документация. Всички кандидатствали работодателите се уведомяват за решенията на Агенцията по заетостта.

Изплащането на компенсациите започна в средата на миналата седмица, като за два дни държавна помощ вече са получили 278 предприятия за 5595 работници.

Общият размер на отпуснатите средства е 1 565 983,78 лв.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg