Въпреки инвестираните средства за подобряване на квалификацията, напредъкът за последните години е 0,7 процентни пункта, сочи доклад на Сметната палата.

Той е извършен за периода от януари 2017 до края на 2019 година и включва различни дейности, които през годините са финансирани от държавния бюджет и европейските фондове.

Работещите у нас от вкъщи са най-малко спрямо ЕС

България е на опашката в Европейския съюз по дигитални умения на работещите хора - това един от изводите на Сметната палата при одит „Професионално обучение на възрастни“.

Действията на министерствата на труда и социалната политика и на образованието и науката са неефективни, категорични от одитната институция.

При проверката е установено също, че през 2019 г. България е на предпоследно място от страните в ЕС по показателя дял на населението на възраст 25-64 г., участващо в образование и обучение.

istock
istock

Резултатите на страната ни са близо 6 пъти по-ниски от средните за ЕС, а спрямо водещите страни като Швеция и Финландия - между 15 и 17 пъти. 

Националната цел за обучение на възрастни не е постигната, е заключението на Сметната палата, която е изпратила редица препоръки към двете ресорни министерства.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg