Над 75 хиляди работни места се очаква да бъдат запазени през януари и февруари чрез мярката "60 на 40". Това съобщи министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков в отговор на въпрос на Деница Сачева /ГЕРБ-СДС/ в рамките на парламентарния контрол.

"Подкрепата на бизнеса продължава и през 2022 г., като за целта действието на мярката "60 на 40" е удължено до края на февруари. Според предвижданията за предоставяне на подкрепа за януари - февруари 2022 г. ще са необходими около 120 млн. лева. Като се вземат предвид средствата от 761 лева, изплатени на човек на месец средно за периода август-октомври 2021 г., може да се очаква, че през първите два месеца на годината ще се запази заетостта на над 75 хиляди работници и служители средномесечно", информира Гьоков.

Обезщетение на работник при бедствие

След края на февруари, при отчитане на епидемиологичната обстановка и приемането на бюджета за 2022 г., действието на мярката ще бъде удължено в съответствие с действието на временната рамка на ЕК за държавни помощи, допълни той.

istock
istock

Социалният министър уточни, че мярката е била удължена само за януари и февруари именно по настояване на работодателите. Иначе можеше да удължим - средствата позволяват - до края на юни, до когато е временната рамка на ЕК за държавни помощи, посочи Гьоков. От страна на работодателските организации има сериозен натиск за промяна на дизайна на мярката, коментира министърът и допълни, че водят разговор с тях.

Георги Гьоков отбеляза, че промяна на условията за получаване на тези помощи минава през нотификация от ЕК. Аз съм силно притеснен, че дори да договорим в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество някаква промяна в дизайна на мярката, която ще се изразява в намаляване на процента на спада на оборота, няма да можем да го нотифицираме пред ЕК, за да влезе в действие до юни, коментира той.

Какви служители търсят фирмите

Социалният министър отчете, че по мярката "60 на 40" са подкрепени около 13 хиляди работодатели да запазят своя персонал и да продължат да работят, както и е ограничен ръстът на безработицата. По данни на Агенцията по заетостта към 10 януари 2022 г. броят на регистрираните в бюрата по труда безработни е 162 895, а равнището на регистрираната безработица е 4,96 процента, като за сравнение, на същата дата през 2021 г. са били регистрирани 229 925 безработни, посочи той.

istock
istock

Запазените работни места по мярката "60 на 40" за периода от 1 януари - 30 юни 2021 г. са 207 407, а изплатените средства са 723 400 000 лева, посочи той. Гьоков отбеляза, че в средата на миналата година са променени изискванията по мярката. За периода 1 юли - 31 декември 2021 г. запазените работни места са 150 926, а изразходваните средства 324 700 000 лева.

Намалението в изплатените средства през второто полугодие на 2021 г. спрямо първото е с около 55 процента, а намалението в броя на запазените работни места е 27 процента. По този начин, чрез въведената промяна се подобрява ефективността на мярката, коментира той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg