Обсъждат се възможности за увеличение на доходите на медицинските сестри. Ако идеята бъде одобрена, се очаква това да се случи още с актуализацията на държавния бюджет през юни. Това обяви председателят на парламентарната здравна комисия Антон Тонев.

"Обсъждали сме с министерство на финансите възможностите за допълнително заплащане на медицински сестри, които имат сключен договор, независимо дали са под шапката на НЗОК, или работят като сестри в училище детска градина или ясла, така че техните доходи да бъдат по-високи още сега юни месец“, допълни той.

Вървим в тази посока, в актуализацията на бюджета да има специално предвиден фонд, но това е идея, все още не е станала готово решение, с което да бъдат директно доплащани суми към техните заплати, заяви още доц. д-р Антон Тонев.

По данни на Българския лекарски съюз над 66% от лекарите у нас са на възраст над 50 години, съобщи председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

Болница търси медицински сестри, дава 2650 лева заплата

Само през миналата година са починали 730 лекари, посочи още той и предупреди, че лед 15 години ще има само около 10 хиляди лекари и те няма да бъдат млади. Не само ефективност липсва в системата, липсват и кадри, допълни д-р Маджаров. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg