На национално ниво да има още две величини за минимални работни заплати – за работещ със средно образование и за такъв, който има висше, и те заемат длъжности, за които се изисква съответното образование. Това е една от фундаменталните промени в законодателството, за които КНСБ настоява във връзка с транспонирането на Директивата за адекватните минимални работни заплати и насърчаване на колективното трудово договаряне, обясни президентът на синдиката Пламен Димитров.

Тези минимални заплати ще са над националната МРЗ, която е за нискоквалифициран труд, и ще е ясно, че щом работещият има такова образование, не може да му се плаща по-малко. След тези величини идва и колективното договаряне на началните заплати на браншово ниво. В България то не е развито и трябва да бъде законодателно укрепено. Предлагаме да се договарят стартови заплати по 85-те икономически дейности на националния класификатор, с основните длъжности и професии.
 
Предложенията за законодателни промени, изготвени от КНСБ, са предоставени за обсъждане с работодателите. Срокът за транспонирането на директивата пък е до 15 ноември тази година.
 
Много от конкретните ѝ записи генерират допълнителни права на работниците и задължения на работодателите, свързани с колективното договоряне на заплатите. Поне пет закона трябва да бъдат променени в следствие на директивата, посочи Димитров.

Той обясни, че основният закон, който трябва да се промени, е Кодексът на труда. КНСБ предлага в него да има изцяло нова глава, която да е за трудовото възнаграждение. “В нашето трудово законодателство няма яснота как се образува основна, брутна заплата, какви бонусни системи има, заплащане по норми и разценки. Има го частично в две наредби – от 1991 и от 2007 г.

istock
istock

Второто направление пък е как се договаря това заплащане”, посочи Димитров и напомни, че в Кодекса на труда вече бе определено, че МРЗ е 50% от средната заплата за страната и точно така тя бе определена от 1 януари тази година. Директивата обаче казва, че това е референтна стойност. За да бъдат адекватни минималните заплати трябва периодично да се измерват спрямо средствата, нужни за издръжка. През март МОТ прие дефиниция какво е заплата за издръжка, как се изчислява тя, като основните категории са четири – храна, здравеопразване, образование и жилища. Методиката трябва да бъде час по скоро изработена на национално ниво, настоя Димитров.

Фирмите свиват увеличението на заплатите

Президентът на КНСБ обясни още, че от Директивата за адекватните минимални работни заплати произтича и задължение на страните членки да охраняват правото на синдикално сдружаване. След дълга борба конфедерацията успя да постигне промяна в Наказателния кодекс през август миналата година, с която се криминализира нарушаването на правото на синдикално сдружаване. Директивата казва, че само синдикати могат да договарят заплатите през КТД.

“Следователно охраняването на правото на сдружаване, както директивата казва, е всъщност първата битка, която трябва да бъде спечелена – в главите на работодателите, на работниците – да знаят, да я изискват и прилагат. Ние, посещавайки предприятия в рамките на кампанията, ако имаме сигнали за нарушаване на това право, ще търсим реакция за поправяне. Ако няма такава, ще селектираме най-агресивните работодатели”, категоричен бе президентът на КНСБ. Той обясни, че на всички трябва да стане ясно, че правилата са променени и при нарушения, конфедерацията ще реагира в съда. Ние сме решени някой, който нарушава това фундаментално право, да влезе в затвора за назидание на всички останали, предупреди Димитров.

istock
istock

Той обясни още, че Директивата за адекватните минимални работни заплати трябва да бъде прилагана заедно с Директивата за прозрачно заплащане, приета през юни миналата година. “Тя, казано на човешки език, когато влезе в законодателството, ще прати в историята т.нар фирмена тайна на заплатите.

Всички работодатели ще бъдат длъжни да публикуват на сайтовете си заплащането по категории персонал, диапазони, начални заплати. Основната ѝ цел е да не се допуска изкривяване на заплащането между мъже и жени, но ще постигне целта за прозрачност на заплащането в България. Затова трябва да бъдат гледани в симбиоза при транспонирането им”, категоричен бе Димитров.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase