За втори пореден месец предложенията за работа продължават да намаляват.

С 8% по-малко са и обявите през първата половина на годината в сравнение със същия период на 2022 г. Данните са на най-голямата платформа за кариерно развитие у нас.

Според експертите, основната причина е активния сезон на отпуските, когато и работодатели, и търсещи работа са по-слабо активни на пазара на труда.

Как пазарът на труда посреща революцията на изкуствения интелект


В сравнение със същия период на миналата година обаче предложенията за работа също намаляват отново с 8 на сто. Обяснението тук е спада на предложенията в сектора на информационните технологии. Тенденцията започва още в края на миналата година и в момента близо две трети от годишния спад на обявите е именно в този сектор.

istock
istock

Редица работодатели споделят за намален или замразен бюджет за назначения или актуализация на възнагражденията, което също води до намаляване на предложенията за работа.

Спад се отчита и в секторите "Търговия и продажби", "Производство", "Логистика и транспорт", "Строителство". Нараства броят на обявите в здравеопазването и фармацията.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg