Анализ на HR компанията и кариерен сайт JobTiger показва ръст на предложенията за работа във всички сектори през януари 2024г. 

Общият брой на обявите е нараснал с 37 на сто  (11 200 обяви повече) спрямо декември 2023 г. На годишна база се отчита спад от 10 на сто, като обявите за работа са с близо 4500 по-малко от януари 2023 г.  

Във всеки един от секторите се наблюдава двуцифрен ръст на предложенията. Той е най-голям в секторите "Търговия и продажби" (2630 предложения повече, 35 на сто ръст), "Производство" (2130 предложения повече, 46 на сто ръст) и "Хотелиерство и ресторантьорство" (1520 предложения повече, 38 на сто ръст). Следват секторите "Административни и обслужващи дейности" (1310 предложения повече, 38 на сто ръст), "Логистика и транспорт" (980 предложения повече, 31 на сто ръст), "Здравеопазване и фармация" (820 предложения повече, 49 на сто ръст), "Строителство" (800 предложения повече, 52 на сто ръст), "Счетоводство, одит, финанси" (780 предложения повече, 50 на сто ръст), ИТ (580 предложения повече, 21 на сто ръст) и "Маркетинг и реклама" (420 предложения повече, 41 на сто ръст).

Кои ще са най-търсените професии през следващите 12 месеца

Това е първият месечен ръст на предложенията в сектор ИТ за последните 12 месеца, посочват от компанията. В края на януари, в интервю за БТА, Доброслав Димитров, председател на УС на Българската асоциация на софтуерните компании посочи, че затрудненията на големи технологични компании по света, които съкращават служители с цел да намалят разходи, се отразяват в българския сектор със спад на растежа. 

"Ние продължаваме да растем, но не с темповете, с които това се случваше в последните години. Имаше почти мигновено замразяване на нови назначения в ИТ индустрията в България, което беше видимо горе-долу от края на пролетта на миналата година", каза Димитров в интервюто.

istock
istock

На годишна база тенденцията е отрицателна. В повечето сектори се отчитат по-малко предложения спрямо миналата година. Изключение прави единствено сектор "Здравеопазване и фармация", в който има 11 на сто ръст спрямо януари 2023 г. , се посочва в анализа на компанията.

Дялово разпределение

С най-голям дял на обявите през януари е сектор "Търговия и продажби" (24 на сто), следван от секторите "Производство" (16 на сто) и "Хотелиерство и ресторантьорство" (13 на сто). Следват секторите "Административни и обслужващи дейности" (12 на сто), "Логистика и транспорт" (10 на сто), "ИТ" (8 на сто), "Здравеопазване и фармация" (6 на сто),  "Строителство" (5,7 на сто), "Счетоводство, одит, финанси" (5,6 на сто), "Маркетинг и реклама" (4 на сто) и "Изкуство" (1 на сто).

Нова измама с оферти за работа

Работа от вкъщи

Анализът на HR компанията и кариерен сайт JobTiger показва, че при предложенията за работа от вкъщи и/или дистанционна работа също се отчита ръст от 26 на сто. Това е близо 700 предложения повече от декември. Като дял спрямо общия брой обяви този тип предложения заемат 9 на сто от предлагането през декември. Разпределението на този тип предложения по сектори е: 52 на сто в секторa ИТ, следвани от "Административни и обслужващи дейности" (18 на сто), секторите на аутсорсинг (BPO) индустрията (15 на сто) и "Търговия и продажби" (9 на сто). 

Предлагане по градове

Както при останалите показатели от компанията отчитат двуцифрен ръст и при предложенията във всички от водещите областни градове - София (35 на сто), Пловдив (36 на сто), Варна (48 на сто), Бургас (54 на сто), Русе (33 на сто) и Стара Загора (36 на сто).

Като дялово разпределение в София обявите са 44 на сто, а в останалите градове са: Пловдив (10 на сто), Варна (8 на сто), Бургас (4 на сто), Русе (3 на сто) и Стара Загора (3 на сто). 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase