69,3% от българите не са имали промени в нивата на заплатата, която получават в кризата. За малко  над  една  пета  е  имало  промени , като на най-значителен процент от хората са били намалени от 10 до 30% от възнагражденията им.

А за около 5% от хората е имало промяна с над 50% надолу. Една от големите изненади, която в настоящото изследване няма как да бъде проверена е, че за малко над 10% от участниците е имало увеличение на възнагражденията. Това показва проучване „Как се чувствам на работното си място по време на пандемия“ сред 1189 участници от различни фирми в България.

В пакетите социални придобивки също има промени като за около 25% от хората е имало промени или са били спрени, за почти 50% са били запазени, а останалата част споделят, че не са имали такива.

45,3% от хората казват, че не се чувстват притеснени за здравето на работното си място. Докато останалите  проценти  са  свързани  и  варират  от  известна  до  много  голяма  степен  на притеснение.

Една много голяма част от работодателите са взели мерки, за да предпазят здравето на служителите си на работното си място (67,1%), а около една трета (19,1%) се чувства много притеснени въпреки взетите мерки.

Casus Futura
Casus Futura

Останалите проценти са разпределени за работодатели, които не са взели никакви мерки за предпазването на здравето на служителите си или са взели, но смятат, че са недостатъчни.

От мерките, които са взети от работодателите най-голям процент (20.7%)са създаването на инструкции за предпазване на здравето в условията на пандемия и (20,8)са осигуряването на дезинфектанти и маски.

На следващо място са организацията за работа в хоум офис (15,1%) и изолация на екипите, така че те да бъдат предпазени (14,3%).Сред практиките се нареждат и измерването на температура в офиса, осигурени предпазни ръкавици, заплащането на PCR тестове и осигуряване на допълнителна медицинска грижа.

Casus Futura
Casus Futura

Въпреки обстоятелствата значителен процент от хората се чувстват спокойни и уверени на настоящото си работно място (63,3%), докато останалият процент има колебания и липса на сигурност поради намаляване на възнагражденията и освобождаване на служители. Почти идентични проценти излизат, когато са търсени отговори на въпросът дали има съкращения вече като 63,1% отговарят, че не е имало.

Кризата удари заплатите

Останалата част са отговорили, че вече са имали такива или им предстоят. Интересно би било дали по време на такава криза хората, които не са принудени да търсят ново работно място се замислят да го направят.

Casus Futura
Casus Futura

Оказва се, че над 50% не мислят за смяна на работните си места, а останалите са потенциални за това да сменят работното си място, като една част обмислят да го направят още по време на пандемията.

И как пандемията промени начина, по който работим и живеем

За една значителна част се е променил начинът на общуване с другите (41.2%). На една част се е наложило да балансират между работата в хоум офис и задълженията по отглеждане на децата едновременно. На други, които нямат партньор в живота е увеличило усещането за самота, а на трети проблем се явява, че са намалели обемите от работа. А 24,7% споделят, че се е променил значително начина, по който работят.

Casus Futura
Casus Futura

Една от основните теми в проучването е да се споделят примери за добри и неуспешни работодатели,  като  списъкът  е  доста  дълъг.  Това,  което прави  впечатление,  че  има работодатели, които присъстват и в двата списъка.

С данните от проучването ще се опитаме да бъдем максимално полезни на работодателите и след анонсиране на резултатите всеки един работодател от  двата  списъка ще  получи известие,  че  е  попаднал  в  тях.  Като  онези работодатели, които не са се справили особено добре, ще получат и препоръки при интерес от тяхна страна за по-дълбоко проучване чрез обратна връзка за удовлетвореността на техните служители.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg