Увеличават се сигналите за работодатели, глобили или уволнили служители заради сигнали в социалната мрежа Фейсбук. В 17% от случаите работници били уволнени от своите шефове чрез приложението месинджър.

Една трета от сигналите пък са за наложени наказания след коментари в социалните мрежи, а 17% са глобените за изразяване на лично мнение по обществен въпрос в мрежата. Това стана ясно от данни на синдиката КНСБ, предоставени на БНР.
 
От синдиката казват още, че според сигналите, пуснати до тях, работещи търпят санкции и за считани от работодателите им за неподходящи профилни снимки в социалните мрежи.
 

„Дали е харесал някоя снимка или е подкрепил някоя кауза, която всъщност не отговаря на политиката на работодателя, или всъщност едно от фрапантните неща е, че си е споделил фиша от работната заплата и е изказал възмущение. И след това започват да търпят някакви дисциплинарни наказания хората – заради уронване имиджа на работодателя, забележете“, казва националният секретар на синдиката Тодор Капитанов.

 
Капитанов цитира данни, според които 87 процента от колегите в работата са свързани с помощта на Фейсбук и потребителите са най-активни по време на работната седмица между един часа и три следобед.

Според синдикалистите и в България, както е и на много места в Европа и по света, ръководствата на фирмите трябва да подготвят препоръки и правила за поведение за използването на социалните мрежи.

Как се гарантират в най-пълна степен трудовите ни права

„Да не се публикува някаква финансова или оперативна информация, касаеща организацията, да не се предоставят лични данни на свои колеги и на партньори, общо взето, такива неща, които в някаква степен дават някаква хигиена на поведението в онлайн пространството“, казва още Капитанов.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg