В България все още има близо 1 милион пълнолетни в трудоспособна възраст, които не работят. Това показват данните на Агенцията по заетостта, която представи доклад за активиране на неактивното население в България.

Ще са необходими по-нататъшни усилия за подпомагане на тези хора да намерят работа, особено в контекста на застаряването на населението и непрекъснатия недостиг на работна ръка, посочват от агенцията.

Българският пазар на труда отбеляза значителен напредък през последното десетилетие. Въпреки пандемията от COVID-19, нивата на заетост нараснаха от под 60 процента сред 15-64 годишните преди 10 години до 68,5 на сто в края на 2021 г.

Смилен Вълов, изпълнителен директор на Агенция по заетостта, посочи при откриването, че целта на проекта е максимално достигане до неактивните и разработване на нови мерки и услуги, търсене на иновативни решения за активна трудова заетост и професионално бъдеще.

Въпреки че България исторически е с най-ниското ниво на безработица, регистрираме и значителен недостиг на работна ръка, каза Вълов.  По думите му  в този контекст активирането на неактивните е важно, а  модернизацията на услугите ще повиши процентите на заетост сред всички групи от населението, допълни той, цитиран от БТА.
 
Марио Нава, генерален директор на Главна дирекция „Подкрепа на структурната реформа“ в Европейска комисия, посочи, че сме изправени пред трудни времена, ЕК осъжда силно руското нападение в Украйна. Една от най-важната ни задачи в този контекст е подкрепата на пазара на труда.

Как безработни да започнат собствен бизнес с пари от държавата

„Ако се гледа цялостно на пазара на труда в България, от 2014 насам безработицата намалява, особено по отношение на по-възрастното население нивата са сравнително ниски за европейските нива. Истинските две сериозни предизвикателства са участието на младите и младежката безработица, както и участието на пазара на труда на етническите малцинства“, посочи той. 

istock
istock

Нава допълни, че в България 50 процента от младите хора, които нито работят, нито  учат, както и 20 процента от ромското население, не са обхванати от Агенцията по заетостта, това са сериозни проценти, предвид посрещането на бежанци и интеграцията им на пазара на труда и в образователната система. По думите му идеята на ЕС е да се свалят проектите от ниво ЕС на национално ниво и да се направят по-оперативни, така че да работят на място. Целта е да се оказва ефективна подкрепа за повишаване на заетостта. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg