Работещите от временно затворените бизнеси имат право на компенсация и за периода между 22 и 31 декември заради удължените противоепидемични мерки. 

От Агенцията по заетостта информират, че работодателите могат да подадат заявления по мярката "Запази ме" за 24 лева на ден неплатен отпуск и към настоящия момент, като кандидатстването се удължава.

Всеки работодател, който вече е подал документи за участие в проекта "Запази ме", може да заяви плащане на компенсациите от 24 лева и за периода след 21 декември до края на годината, като представи в Бюрото по труда списък на работниците и посочен период за дните неплатен отпуск.

Вижте новата заповед на министър Сачева кои ще получават по 24 лева на ден

От Агенцията по заетостта съветват документите да се депозират до 5 януари догодина. До 31 декември могат да подават документи тези, които не са го направили до момента.

istock
istock

След актуализираната заповед на министъра на труда и социалната политика за дейностите, които попадат в обхвата на компенсациите, са включени такива, които преди Коледа не фигурираха - например свързаните с концерти, създаване и представяне на представления на живо, оперни, оперетни, циркови и други сценични произведения, режисьори, продуценти, сценографи, дизайнери на костюми.

От 1 януари 2021 година по предложение на социалното министерство компенсациите ще са 75% от осигурителния доход на наетите за октомври тази година.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg