Коефициентът на заетостта сред трудоспособните граждани на Европейския съюз (между 20 и 64 годишна възраст), е възлизал на 74,8 на сто през второто тримесечие на годината. Това е осмо поредно тримесечие, в което показателят нараства, а спрямо предходното тримесечие (януари - март 2022 г.) се увеличава с 0,3 процентни пункта. Това сочат най-новите данни на европейската статистическа агенция Евростат, публикувани днес на сайта й. 

В България коефициентът на заетост през второто тримесечие е достигнал 75 на сто от трудоспособното население от 20 до 64 годишна възраст. Това е най-високото равнище на заетостта у нас от поне 14 години насам, според наличните данни, като през второто тримесечие на 2009 г. е била 68,6 на сто.

Над 650 хил. служители получават средно по 150 лв. ваучери за храна от работодателите

Застой на пазара на труда

Застоят на пазара на труда, включващ хората, имащи неудовлетворена нужда от заетост, който е и един от основните компоненти на безработицата, е обхващал 11,5 на сто от разширената работна сила (на възраст между 20 и 64 години) в ЕС през второто тримесечие на 2022 година. Това е спад в сравнение с регистрираните 11,9 на сто през първото тримесечие.

Евростат

Българите, изпитващи неудовлетворена нужда от заетост през второто тримесечие на годината са били 7,7 на сто от разширената работна сила, което е минимално намаление (-0,1 на сто) спрямо предишното тримесечие. Това все пак е осмо поредно тримесечие на спад на показателя, след като през второто тримесечие на 2020 г. той прибави 2,2 п.п. спрямо тримесечие по-рано, достигайки 10,6 на сто.

Кризата през зимата ще доведе до нови модели на работа

Сравнение по страни членки на ЕС

Промените в нивото на заетост между първото и второто тримесечие на годината варират в различните страни членки на Съюза. Най-голямо увеличение е регистрирано в Литва (+1,6 п.п.), Латвия (+0,9 п.п.), както и Ирландия и Словакия (+0,8 п.п. за всяка).

Въпреки че заетостта се повиши в 20 от държавите от ЕС, тя запази нивата си в Унгария и Словения, а в Хърватия и Белгия намаля (-0,5 п. п. за всяка), както и в Люксембург (-0,2 п. п.) и Кипър и Португалия (-0,1 п.п. за всяка). 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg