Основният проблем пред хората, търсещи работа е, че няма достатъчно свободни позиции в сферата, която искат да се развиват. Това сочат резултатите от проучване на платформа за младежко развитие, което оценява нагласите на хората, търсещи възможности за по-добра професионална реализация.

38% от мъжете и жените между 19 и 40 години в България смятат, че няма достатъчно отворени работни позиции в сферата, в която искат да се развиват. 

Освен липсата на достатъчно отворени работни позиции, участниците в проучването посочват като сериозна пречка пред кариерното си развитие и трудността да приложат на практика информацията, с която разполагат. Наблюдава се съществена разлика в цялостната нагласа към най-сериозните предизвикателства между двете изследвани възрастови групи: 19 – 25 и 26 – 40 години.

Докато младежите до 25 години трудно се ориентират сред морето от информация по темата, при мъжете и жените в по-зряла възраст на преден план излиза проблемът, че не получават достатъчно подкрепа от близките и колегите си.

„Към днешна дата хората имат достъп до много по-богат арсенал от ресурси и различни услуги, подпомагащи успешната им професионална реализация, отколкото когато и да било преди. Тази привилегия им носи много възможности, но също така ги изправя и пред редица нови предизвикателства, с които голяма част от тях не могат да се справят – коментира Мартина Тонева, кариерен консултант.

nextstep
nextstep

Все по-осезаема е нуждата от специализирана подкрепа, която позволява на мъжете и жените в трудоспособна възраст да вземат най-добрите решения, свързани с прогреса им в професионален план.

В два сектора не могат да намерят работници

Според резултатите от проучването, което обхваща 232 човека, хората между 19 и 40 години считат за най-ценна подкрепата, чрез която получават достатъчно изчерпателна информация. Вторият най-важен критерий, посочен от респондентите, е свързан с условието да им бъдат предоставени конкретни насоки, свързани с кариерното им развитие. Най-малка част от изследваните лица (29%) отдават важност на препоръките от близки и познати.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg