За периода от ноември 2020 година до 18 януари 2021 в дирекциите "Социално подпомагане" са приети общо 48 195 заявления -декларации, като са издадени 36 213 заповеди за отпускане на месечната целева помощ за семейства с деца до 14-годишна възраст при обявено извънредно положение или обявена извънредна епидемична обстановка.

Това съобщи по време на парламентарния контрол министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Сачева: Бюрата по труда ще работят извънредно заради компенсациите

На 8954 заявления са постановени откази за отпускане на помощта. Причината е, че детето не се обучава синхронно от разстояние в електронна среда или не посещава детски ясли или детски градини, както и предучилищни групи.

Установено е, че децата не са посещавали редовно учебните занятия в присъствена форма на обучение, когато са подадени молбите. Друга група причини е, че средномесечният доход на член от семейството за месеца, предхождащ подаването на заявление, е по-висок от изисквания.

istock
istock

Третата група причини е, че семейството не попада в кръга на лица, посочени в правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане - установено е, че родителите работят, ползват отпуск за временна нетрудоспособност и няма как да се отпусне още една помощ, или получават обезщетение за отглеждане на дете до една година. В някои от случаи и децата са над 14 години.

На кои деца държавата ще плаща таксата за частна градина

Изплатени са близо 30 милиона лева. В обработка към момента са 2700 заявления -декларации.

Сачева посочи, че помощта е планирана за 50 000 семейства, а са подпомогнати вече близо 37 000, което, по думите на министъра, показва, че правителството правилно планира нуждите на българските семейства.

istock
istock

Народният представител Виолета Желева разкритикува непрекъснато променящите се условия на помощта и посочи, че има сигнали за неправомерни откази. Министърът обеща, че всички сигнали ще бъдат проверени.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg