Детски надбавки да се дават само на семействата с ниски доходи, а останалите да получат данъчни облекчения. Такава идея са обсъдили патриотите и ГЕРБ, стана ясно от публикация на зам.-шефът на ВМРО Искрен Веселинов във фейсбук.

Идеята на правителството детски надбавки да се дадат на всички деца догодина бе приета на първо четене в закона за бюджета, но между първо и второ четене депутати от ГЕРБ внесоха предложение те да останат само за семействата с ниски доходи.

От ВМРО внесоха свое предложение - детските надбавки да са за всички деца. В момента 100% от размера на детските надбавки се полагат на семейства с доход до 410 лв. на член от семейството, а 80% - между 410 лв. и 510 лв.

Добавката за 1 и 8 клас се вдига с 50 лева

"Приятели, спорът ни с ГЕРБ за детските надбавки предизвика голям интерес и затова се радвам да споделя с вас, че сме на път да го решим по начин, който защитава интересите на всички български деца, а и на полицаи и лекари.

При това без да противопоставяме различните групи. Имахме конструктивен разговор с министър Ананиев, обединихме се около мнението, защитавано от ВМРО, че всички български деца трябва да получат държавна подкрепа.

istock
istock

Вървим към втория вариант, предложен от мен преди няколко дни - тези от семейства с ниски доходи да бъдат подпомагани чрез ЗСПД и т.нар. детски надбавки, а всички останали да получат данъчни облекчения в същия размер - т.е възможност родителите да намалят с 4500 лв. годишната си данъчна основа за всяко дете, респективно в резултат по 450 лв. годишна подкрепа", обясни  Веселинов.

По официални данни на НАП за 2019 г. 91.5% от лицата с облагаеми доходи взимат до 2000 лв. на месец, а 72% - до 1000 лв.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg