Бум в търсенето на детегледачки по време на пандемията. Агенциите, които посредничат при услугата, отчитат засилен интерес след въвеждане на новите ограничения заради коронакризата, предаде Нова тв.

Поредният локдаун заради коронавируса постави хиляди български родители в патова ситуация – кой ще гледа децата им. Изпитаните до този момент алтернативи – отпуск от работа, помощ от баба и дядо и приятелски кооперативи от няколко семейства не се оказаха достатъчни за справяне с проблема.
Новото затваряне доведе до засилен интерес към детегледачките, като отчетеният до този момент ръст в повечето агенции е над 10%.

Грижа за малката Моника или всекидневните задачи в работата. През последните седмици с тази дилема трябва да се справи семейството на Габриела Авксентиева.

„Тя е на осем години и е във втори клас. Обучава се в дистанционна форма, както всички останали деца. Аз съм активно работещ родител и продължавам да работя на пълни обороти, моят съпруг – също”, обясни Габриела.

Изходът от патовата ситуация за семейството ѝ е само един - намиране на бавачка. Поне докато са в сила ограничителните мерки.
„Имаме нужда от външна помощ, за да можем да съчетаваме успешно, както качествената грижа за нея – да има време за учене, за писане на домашни, време за разходки, със задачите, които трябва да свършим – дори в ситуация на хоум офис”, посочи още Авксентиева.

istock
istock

Със затварянето на детските градини и връщането към дистанционните уроци, заявките в агенцията посредник, в която Светослав Стефанов работи, не спират.

„Пандемията преобърна търсенето на 180 градуса. Когато обявиха втория локдаун, започнаха да се трупат обяви всеки ден – всички с краен срок – понеделник и беше доста трудно да се справим”, коментира Стефанов.

Детските градини в София остават затворени

Това е предизвикателство и за самия бизнес, за да реагира бързо и то с подготвени кадри. Пандемията сериозно затяга и критериите, които родителите поставят пред агенциите. Наред с всекидневната грижа за детето, бавачките трябва да гарантират, че не застрашават здравето на семейството.

istock
istock

Коронавирусът изцяло променя и правилата за наемането на бавачки. Интервюта се провеждат предимно онлайн, а срещите на живо са при специални мерки за безопасност в агенциите. Променя се и типа на ангажиментите, които се възлагат на бавачките.
 
 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg