Единственият реалистичен сценарий за София е отварянето на детските градини в пълен състав, каза зам.-кметът на Столична община Тодор Чобанов.

Детските градини в София ще отворят, когато се получат съответните указания от здравните власти. От няколко седмици се правят проверки.

"Ние не можем да дадем каквито и да е разпореждания преди да получим указания от здравния и образователния министър. Действително имаше с техните администрации консултации, обсъждаха се различни варианти, включително и поетапно отваряне с по-малки групи.

Искам да подчертая, че в София такова нещо е невъзможно, тъй като няма как да изберем кои деца ще посещават тези намалени групи. Единственият реалистичен сценарий за нашия град е нормално отваряне с пълен състав на групите", каза Чобанов.

Той уточни, че още преди месеци са изпратени указания на градините да се сдобият с необходимите им количества предпазни материали и дезинфектанти.

istock
istock

"Броят на децата в системата се движи в момента около 44 000.

Няма критерий, по който да бъдат избрани от 20-30 деца в група – 10, които да посещават една по-малка група", допълни Чобанов.

Детските градини закупуват от своя бюджет необходимите материали и при необходимост се дофинансират. Зам.-кметът на Столична община призова родителите да не се притесняват, защото градините ще имат достатъчно възможности за дезинфекция и осигуряване на необходимата здравна защита.

Дончев: Не мога да обещая градините да отворят от 14 май

Има достатъчно хора в системата на детските градини, неизбежно е обаче и затягането на входа – ще се следи да бъдат стриктно проверявани децата на влизане, когато градините отворят.

istock
istock

Междувременно в открито писмо до медиите от Национален инициативен комитет за качествено и иновативно образование настояват за проверка на документите на приетите на 15 май деца в столичните общински детски градини и ясли.

Според писмото „имаме множество данни за злоупотреби с неистински документи. Най-честите сигнали са при някои от социалните критерии и при ....наличие на трудов договор на родителите. ... има уверение от зам.-кмета доц. Тодор Чобанов, че няма проблем такава проверка да бъде извършена“, пишат от неправителственото сдружение.

Потвърдени злоупотреби ще бъдат подавани като сигнал до Софийската районна прокуратура, заявява председателят на комитета Васил Николов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg