Тази година с приемането на новия бюджет се увеличават някои размери на помощите за семействата и бременните жени. Това каза пред Радио “Фокус" Наталия Тодорова, финансов експерт.

За бременните помощта е насочена към онези дами, които нямат достатъчен осигурителен доход, за да получават обезщетение за майчинство. Миналата година тази еднократна помощ е била 150 лв, вече е 225 лв. Средният месечен доход на член от семейството, за да бъде получена тази финансова подкрепа, не трябва да бъде по-висок от 810 лв., подчерта Тодорова.

Този праг се запазва и за детски надбавки, отпускани всеки месец.

“Тези семейства могат да получат помощи, след като подадат документи. Размерът им се запазва с 50 лв за 1 дете, 110 лв за две, и пр. Има две нива на предоставяне на тази помощ. Ако доходът на член от семейството е под 710 лв месечно, помощта се получава в пълен размер. Ако този доход е между 710 и 810 лв, се получават 80% от стойността на помощта", подчерта Тодорова.

Какви промени в осигуровки, доходи и обезщетения влизат в сила от 2024г.

“При някои уязвими групи тези помощи се дават в натура, за да бъде гарантирано, че отиват конкретно за нуждите на детето и не се злоупотребява с тях- памперси, дрехи, адаптирано мляко и т.н. Тази помощ може да се получава до навършване на 20 г. от страна на детето", даде подробности експертът.

istock
istock

През 2024 г. при раждане на дете се полагат 375 лв за първо дете, 900 лв за второ, 450 лв за трето и 300 лв за всяко следващо. При близнаци тя е 900 лв за всяко от децата. До 3-годишна възраст на детето майката може да вземе тази помощ – трябва да подадат декларация с акта за раждане към Дирекцията за социално подпомагане по настоящ адрес. Всичко това може да се случи и с ПИК код от НОИ или НАП по електронен път", подчерта експертът.

Майките, които следват редовно обучение като студентки, могат да се възползват от еднократна помощ в размер на 2880 лв. Тя се плаща на две части. Кандидатства се до навършване на една година на детенцето. Майката трябва да предостави бележка за записване в следващ семестър, за да получи втората част от помощта – така се предотвратява порочната практика да се запишеш да следваш формално, без реално да се обучаваш, само за да взимаш детски надбавки, поясни специалистът.

“Картите за градския транспорт остават безплатни за ученици до 14-годишна възраст. Помощите за тази възрастова група се разшириха още миналата година. Еднократна финансова подкрепа получават учениците от 1,2,3,4 и 8 клас - по 300 лв. Заявление за това се подава между 15 септември и 15 октомври. Тази помощ също се предоставя на два пъти", каза още финансовият експерт Наталия Тодорова.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg