Коя е най-добрата държава в света за отглеждане на дете?

Ако някоя добре развита система за обществено образование би оглавила списъка ви, вероятно ще помислите за Съединените щати - тя заема първото място в образованието в тазгодишния доклад за най-добрите държави (Best Countries Report), който се прави ежегодно от 2016 г. насам от U.S. News & World Report и Wharton School на Университета в Пенсилвания.

Но ако вземете предвид такива качества като безопасност, равенство между половете, зелен живот, закони за семейството и правата на човека, то потърсете другаде.

САЩ са под номер 18 в класирането за най-добрата страна за отглеждане на дете, изпреварени от много страни в Европа, Канада и Австралия.

Отглеждането на деца е само една от няколко категории, обхванати в проучването, съобщава CNN.

В Топ 5 са Дания, Швеция, Норвегия, Канада и Нидерландия.

"Тези страни имат щедър отпуск по майчинство и бащинство , предлагат безплатно предучилищно образование и имат добри общи системи за обществено образование", казва Дейдър Макфилипс, старши редактор в News & World Report.

istock
istock

"Една област, където САЩ изостават доста, е в показателя за безопасност", казва тя. „По този критерий САЩ всъщност се нареждат на 32-ра позиция, доста назад в списъка".

Топ 10 се допълва от Финландия, Швейцария, Нова Зеландия, Австралия и Австрия.

Кои ваксини за деца отпадат от тази година

Обединеното кралство се нарежда на номер 11, а Люксембург, Германия и Франция се нареждат съответно на 12, 13 и 14-о място.

България заема 42-о място, след всички страни от ЕС. Преди нас е дори Румъния, която е на 38-о място. След България са Русия – 44-о, Турция – 45-та и Сърбия – 62-а.

Докладът за най-добрите държави оцени 73 държави по 65 различни показатели. За целта той изследва над 20 000 души в Америка, Азия, Европа, Близкия Изток и Африка.

Респондентите са равномерно разделени между лидери в бизнеса; образовани граждани, които се смятат за средна класа или по-висока, и които четат или гледат новините поне четири дни в седмицата; и широката общественост, дефинирана като възрастни над 18 години, които по възраст и пол са национално представителни за демографията на техните държави.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg